I. LECTII INDIVIDUALE
Prin lectii de pian, lectii de vioara, lectii de chitara, lectii de canto, copilul cunoaste rabdarea, perseverenta si bucuria de a reusi dupa ore de efort constant. Copiii înteleg ce reprezinta disciplina si dezvolta aptitudini artistice, prin ore de muzica ce stimuleaza capacitati precum memoria, atentia, sensibilitatea si creativitatea. Concentrarea va creste semnificativ, precum si capacitatea de memorare, astfel pastrarea informațiilor se va face cu o mai mare usurinta, in timp ce talentul muzical din fiecare va iesi la iveala într-un timp foarte scurt (3-4 luni).
Orice persoana poate sa invete tainele unui instrument. Muzica se invata, la fel ca oricare arta, insa pentru acest lucru trebuie sa ne inarmam cu rabdare si sa invatam corect de la inceput: de la pozitia corecta la pian, pana la citirea notelor pe portativ, sau efectuarea exercitiilor tehnice. Dupa trecerea acestei etape de inceput, instrumentistul va invata piese muzicale, dar carora sa le adauge si interpretare proprie.
II. LECTII DE GRUP
Muzica este ca oricare limbaj. Pentru a comunica, avem nevoie de gramatica si vocabular: auzul muzical, simtul ritmic, cititul notelor muzicale si exercitiile tehnice devin lucruri esentiale in procesul invatarii muzicale.
Exista doua tipuri de auz muzical: auzul muzical nativ si cel dobandit prin exersare, experienta. La unele persoane auzul muzical nativ este mai dezvoltat, la altele trebuie depus efort pentru a-l dezvolta. Astfel, acesta se dobandeste prin exercitii melodice precum reproducerea sunetelor, intervalelor, arpegiilor sau a gamelor.
Simtul ritmic se refera la reproducerea batailor ritmice. Ca si in cazul auzului muzical, simtul ritmic este mai dezvoltat sau trebuie dezvoltat prin diferite exercitii ritmice: batai din palme, cu pixul etc.
Exista de altfel si teoria conform careia muzica clasica are un efect relaxant asupra creierului. Inceperea studiului unui instrument la o varsta frageda dezvolta auzul muzical, ritmul, iar perceptia intensitatii sunetelor este mai rapida, in timp ce sensibilitatea auditiva se contureaza cu mare repeziciune. Coordonarea mainilor si precizia miscarilor pe oricare instrument permit o evolutie rapida si o activare a ambelor sfere ale creierului.
Cultura muzicala va fi îmbogatita, lectiile de muzica oferind detalii despre viata unor compozitori renumiti precum si contextul istoric, iar competitiile muzicale si aparitiile pe scena ii vor dezvolta stima si increderea in sine. De asemenea, va putea descoperi mai multe genuri de muzica, în acest fel putand sa isi aleaga caracteristicile propriului stil.
Dezvoltarea aptitudinilor muzicale si interpretarii, educarea receptarii muzicii, cunoasterea si utilizarea elementelor de limbaj muzical trebuie intelese ca pasi importanti in conceptia asupra etapelor de formare a fiecarei personalitati, astfel ca dezvoltarea cunostintelor si deprinderilor contureaza o finalitate a unui invatamant muzical modern si de calitate.