Lectii de pictura

“Pictura este tacerea mintii, muzica ochiului”. Orhan Pamuk

Arta este o cale spre interiorul fiecarui om si un fel de a trai – intens, deplin si frumos. Receptarea unei opere de arta solicita cele cinci simturi: muzica – auzul, pictura – vazul, sculptura implica pipaitul, iar teatrul, opera sau filmul pe toate la un loc. In momentul contemplarii unei opere, capacitatea de a percepe depaseste simturile respective, solicitand corpului de a-si trezi toate celelalte simţuri si de a trai pe deplin acele clipe.

Comunicarea prin arta trezeste toate simturile cultivand astfel creativitatea in toate domeniile de activitate. Vizualul este definitoriu pentru contemporanietate. Imaginea este elementul predominant al noilor tehnologii informationale care schimba metodele de invatare si transmitere a unui mesaj. Comunicarea prin arta, conform volumului publicat de Adina Nanu, nu este o noutate, ci este vechi de cand lumea: gestul, mimica dar si focul aprins pe inaltimi sau pana infipta pe crestet de seful tribului transmiteau mesaje cu mult inaintea scrisului.

Creativitatea vizuala restabileste evenimentele istorice si puncteaza etapele de evolutie ale civilizaţiilor. Fara imagini istoria nu ar fi transmisa iar faptele si parcursul cronologic al epocilor trecute s-ar fi pierdut in uitare.

„Gandirea vizuala” asa cum a numit-o Paul Klee, este cea mai veche pe scara evolutiei umane, fiind localizata la radacina creierului si activand mai ales emisfera dreapta, pe cand centrele vorbirii si scrisului se afla pe emisfera stanga.

Copiii fac primii pasi in comunicare prin intermediul imaginilor. Retina copilului este asaltata de forme, culori, pe care le inregistreaza nerational, in ansamblu, global, fara adancime. Arta pentru copii, este o metoda de a transmite un mesaj si de a descarca niste emotii. Redarea unor trairi si descoperiri recente presupune la copii implicare personala si dedata unui act creator care deseori depaseste logica si rationalul unui matur.

„Geniul este copilaria regasita” spunea Charles Baudelaire. Vazul, instrumentul de exploarare a lumii suscita la o traire deplina tradusa prin energia si spontanietatea mesajului transmis. Cultivarea gustului pentru alte domenii de interes, dupa o perioada efervescenta a creativitatii infantile tine de evolutia vazului, care cuprinde un lant de procese mult mai complicate, de la reactiile chimice din celulele optice la functiile cerebrale si pana la interpretarile psihice la care participa gandurile, amintirile etc. Copilul invaţa pe masura ce intelege, spune Adina Nanu. Integrarea acestuia in lume presupune perceptie vizuala. Procesul de transmitere si primire a unor mesaje vizuale se incununeaza cu dobandirea unor cunostinte artistice.

In cadrul Clubului de Muzica lectiile in domeniul artelor vizuale se bazeaza pe metode de predare eficiente. Activitatile desfasurate au scopul de a stimula cretivitatea si a incuraja ideile cursantilor.

In cadrul cursului de arte vizuale initiem ateliere de:
Bricolaj, Art Design (design de obiect, design ambiental, design vestimentar si design grafic), Icoana pe lemn si Icoana pe sticla.

Facebook