Lectii de pian
Durata unei lectii de Pian este de 50 de minute si este structurata astfel:
– Captarea atentiei elevului si enuntarea obiectivelor este de aproximativ 3 minute si consta in prezentarea importantei si scopul lectiei, precum si verificarea insusirii cunostintelor dobandite in lectia anterioara.
– Reactualizarea cunostintelor dobandite anterior dureaza aproximativ 10 minute si constau in ascultarea exercitiilor pentru incalzirea degetelor si piesele avute ca tema pentru studiu acasa, explicarea neclaritatilor avute.
– Prezentarea continutului, a sarcinilor de invatare si executare se desfasoara in aproximativ 20 minute. Prin aceasta se preda noul continut al cursului, profesorul exemplificand, demonstrand si explicand.
– Obtinerea interpretarii dureaza aproximativ 10 minute, se ofera solutii pentru rezolvarea problemelor tehnice (digitatie, egalitate, ritm, articulatie etc.) folosind ca metode: demonstratia si conversatia.
– Evaluarea dureaza aproximativ 3 minute – se apreciaza stadiul de asimilare a materialului fata de obiectivul propus, folosind ca metode: notarea pe partitura sau caiet si conversatia.
– Asimilarea feedback-ului dureaza 2 minute – Se recapituleaza notiunile insusite pe parcursul lectiei, se dau indicatii concrete, precise, pentru studiul individual. Cursantul intreaba, repeta si asculta.
Intelegerea materiei este un obiectiv usor de indeplinit, intrucat profesorii nostri sunt bine pregatiti sub aspect psihopedagogic si privesc procesul dezvoltarii cursantului ca pe o succesiune de stadii, cu treceri de la acumulari cantitative lente, de durata, la schimbari calitative. Continutul cursurilor este adaptat in functie de inteligenta, gandirea, flexibilitatea, imaginatia, afectivitatea, temperamentul, aptitudinile, atentia, mobilitatea, talentul, caracterul, memoria, vointa si interesul fiecarui cursant in parte.
Suporturile de curs si materialele educationale sunt puse la dispozitia cursantilor în mod gratuit, oferind si o ampla biblioteca muzicala (dvd-uri, cd-uri muzicale si o mare colectie cu carti de specialitate).
BONUS – Pachetele lectiilor individuale ofera cursantilor posibilitatea de a participa saptamanal la Worshop-uri de teoria si istoria muzicii si in plus se pot inscrie pentru studiu individual, Clubul punand la dispozitie spatiul, instrumentele si partiturile necesare studiului individual.
De ce lectii de pian?
Spre lauda pianului, se cuvine sa spunem ca este cel mai cunoscut si cel mai raspandit instrument – “limbajul universal al muzicii” – si singurul (alaturi de orga mare) care poate reda orice fel de compozitie melodica, ritmica, polifonica si armonica, fara concursul altui instrumnent, producand din punct de vedere muzical, ceva complet, ceva desavarsit; el poate deci inlocui cu succes caracterul polifonic al unei orchestre, reducand numarul executantilor la unul singur. Orga, desi e in stare sa imite poate mai fidel coloritul specific al unor instrumente, ramane totusi in inferioritate, fata de mecanismul desavarsit al pianului modern, pe de o parte din cauza literaturii sale limitate la opere religioase, iar pe de alta parte, fiindca izolarea rigida a registrelor si manuarea dificila a pedalelor, ii dau un caracter prea grav, prea monoton si unilateral, deci nepotrivit pentru diferitele genuri muzicale.
Lectiile de pian se desfasoara doar pe instrumente noi sub indrumarea directa a unui profesor entuziast care intelege rolul de pedagog intr-o acceptiune mai larga (recomandand concerte, piese de teatru, literatura) si care a ales sa isi daruiasca timpul, energia si viata, lucrului cu copiii, ingrijindu-se de cultura pianistica (interpretarea propriu-zisa la pian, stiinta de a asculta muzica, educatia estetica, organizarea gandirii etc.) si in acelasi timp ajutandu-i sa se formeze ca oameni, asa cum au facut-o mentorii pentru acestia.
Lectii de Pian, Lectii Pian, Lectii de Pian, Lectii de Pian, Lectii de Pian